Uppdaterad 2024-07-20
Länk till Studieprogram och miljöaktiviteter 2024
Uppdaterad 2022-04-21
Miljögruppen
Miljögruppens roll är att undersöka möjligheterna för en miljödiplomering hos Koloniträdgårdsförbundet, och lägga fram förslag för vår styrelse. Vi tar hand om allt det praktiska kring ansökan.
Syftet med miljödiplomeringen är att det ska stärka Ärtholmens roll som en del i vårt gröna stråk i Malmö stad, samt visa upp kolonilivets och fritidsodlingens fördelar för både medlemmarna och alla som vistas i området. Vissa förslag kan handla om övergripande mål för hela området, andra är inspirerande möjligheter för den enskilda medlemmen. Miljögruppen tar i nära samarbete med Studiegruppen (Mia Erichs och Eva Lecomte) fram workshops, föredrag och hänvisar till information.
Det finns mycket vi redan gör bra i föreningen, och vi ämnar att tillsammans utveckla fler goda värden för oss, den biologiska mångfalden och klimatsmarta koloniträdgårdslivet. Tiden är såklart begränsad, därför mjukstartas säsongen och vi testar oss fram för vad ni medlemmar är intresserade av för aktiviteter att delta i. Planerade aktiviteter annonseras på föreningens hemsida, i de båda Facebookgrupperna för Ärtholmens grannsamverkan, samt på anslagstavlorna.
Här kan du läsa mer om vad Miljödiplomering innebär:
Om miljödiplomeringen
Snigelplockartävling – vinn fina priser!
Nu när temperaturen går över 4°C, kryper mördarsniglarna fram ur sina gömmor. Det gäller att sätta igång jakten direkt på våren, för att få färre som förökar sig under säsongen. Om vi hjälps åt blir effekten mer märkbar. Därför arrangerar vi i Miljö- och Studiegruppen en snigelplockartävling. Fina priser delas ut vid Ärtebos öppet hus söndag den 9 april. Jakten börjar nu!
Så här går tävlingen till:
- Gillra fällor för att lättare hitta sniglarna. Eftersom de inte är så aktiva under dagen, och vi inte är där så mycket på morgon och kväll än, kan man gillra fällor genom att lägga ut lite kartongbitar eller plastsäcker på marken. Kika under nästa dag. Lyft även på jordsäckar, krukor och annat som ligger mot marken, kika i kanterna på pallkragar.
- Leta efter mördarsniglar och avliva dem snabbt genom att klippa dem strax bakom huvudet. Använd inte salt! Det är onödigt djurplågeri och salt är inte heller bra för mikrolivet i jorden. Låt dem bara ligga kvar sen, så kommer de att försvinna av sig själva. Även lundasnäckor har vi lite för många av.
Resten av sniglarna så som leopardsniglar och trädgårdssnäckor, kan vi låta bli. De är inte invasiva och något ska igelkottar, grodor och fåglar ha att snaska på. Det är bara de unga mördarsninglarna som övervintrar, så leta efter dem och förvänta dig inte se så många stora vuxna så tidigt på året.
Är du osäker på hur du identifierar olika sniglar och snäckor, finns information här: https://svensktradgard.se/tradgardsrad/sniglar-och-snackor/ - Räkna och redovisa. Räkna alla mördarsniglar och lundasnäckor som du avlivat. Håll räkning på t ex ett papper. Redovisa alla dödade sniglar/snäckor när ni kommer till vårt öppet hus vid Ärtebo söndag 9 april. Det går även bra att maila till miljo@artholmen.org senast kl.12 den 9 april. Skriv ”Snigeltävling” i meddelandet. Vi behöver även veta om det är ett barn eller vuxen som tävlar, samt, namn och stugnummer.Tävlingen pågår från och med att du läser detta, tills vi har prisutdelning kl.14.00.
Priserna
Vuxenpris: presentkort till SimGolfs bistro på Mobilia, för Smørrebrød två personer (värde ca 300 kr)
Barnpris: påskägg med godis (3 st barnpriser delas ut, även diplom och tröstpris kommer att delas ut till alla barn som deltar)
Länk till: Pyralidfri jord 2023