2019-05-30

Bredband…  … till en rimlig kostnad. 

Det måste inte vara så kostsamt att få tillgång till internet i stugorna.
Man kan lösa det kostnadseffektiv på detta sätt:

Internetleverantör:
Hallon är en av leverantörerna. De har abonnemang utan bindningstid: 5Gb 89:-/månad, 20Gb 149:-/månad, 100Gb 249:-/månad och 200Gb 299:-/månad.
Rabatt till personer som är över 55 eller student.

Kolla på: https://www.hallon.se/bredband. Denna operatör använder 3:s nätAbonnemangen är utan uppsägningstid och du kan ändra potten från t.ex. 100Gb under säsong till 5Gb då stugan inte används. (Detta om du vill kunna använda inomhuskamera, termometer eller annat roligt) Annars säger du bara upp ditt abonnemang. En annan lågprisoperatör är Vimla, www.vimla.se, som använder Telenors nät, och så finns det givetvis andra leverantörer…

Router för att få ut signalen i rummet:
TP-Link för en engångssumma av 990:- är en variant. Kolla på de stora elektronikvaruhusen och mobilleverantörerna. Det finns en uppsjö av routrar, så det är bara att välja en som har tillgång till ett SIM-kort. Tala med försäljaren, så får du hjälp.
Har du surf kopplat till din telefon, kan du använda funktionen “Internetdelning”. Då fungerar telefonen som en router.

TV-koppling.
Det finns en massa olika streamade tjänster som kan vara trevligt att ha under en regnig och blåsig dag. Man behöver då en pryttel att sätta in i TV:n. Apple TV eller Google ChromeCast kan vara ett alternativ. De är inte gratis så kolla på Blocket, Tradera eller Facebook och jämför pris.
 Vill man bara se olika TV-program, behöver man inte den senaste versionen…

Du kan givetvis även surfa, maila och spela genom uppkopplingen.


 

 

Vi har en arbetsgrupp som arbetar med att undersöka möjligheten för oss att få bredband på hela området för alla medlemmar och deras gäster.
På halvårsmötet i augusti berättade vi lite om detta.

Arbetsgruppen består av fyra styrelsemedlemmar.

Informationen är skriven så att den senaste informationen kommer överst.

20181126:

Lite information från styrelsens senaste möte.

Bredbandsgruppen har inte fått in någon offert som vi anser kan bli godtagen av medlemmarna.
Vårt beslut grundar sig på att kvaliteten är för dålig/osäker i förhållande till de stora investeringar som det handlar om. De ”billiga” alternativ vi fick på offert tror vi inte kommer att fungera på hela området. Vi har många höga träd och har ett stort område som ska täckas in.
Ska kvaliteten säkras till 100 % blir kostnaderna för stora och arbetet för omfattande. Då krävs det omfattande grävning i gångarna.
Vi har följt Mossängen/Elinelunds installering av bredband och det alternativet har varit intressant hela tiden men det bygger på att alla medlemmarna är med och betalar installationen antingen man vill ha bredband eller ej.

Vanliga telefonoperatörer har nu mer och mer släppt på att binda upp sina kunder vilket innebär att man kan teckna olika avtal för vinter- respektive sommarsäsong. På så sätt kan man själv komma ner i kostnad.

Bredbandsgruppen kommer att sammanställa en information om hur man själv kan lösa sitt behov av uppkoppling under sommaren i stugan. Den kommer att läggas upp här när den är klar.
Allt detta har resulterat i att vi anser oss ha undersökt möjligheterna på bästa sätt men tvingats att inse att det nog inte är rimligt.

Det blir därför inget extra medlemsmöte.
I kallelsen till kommande årsmöte, den 20 mars 2019, kommer en informativ information att bifogas och frågan kommer givetvis att komma upp som en punkt där.

20181108:
Igår hade arbetsgruppen möte. Vi har fått in fem offerter som vi tagit ställning till. Ett par har fallit bort av sig själv då det handlade om otroligt stora investeringar, i miljonklassen. Kvar finns ett par som kan vara rimliga att genomföra om intresse finns. Arbetsgruppen kommer att lägga fram sitt förslag till styrelsen den 14/11. Det är troligt att det är först till ordinarie stämma i mars som ärendet kommer upp. Det vill säga att det blir sannolikt ingen extrastämma för detta.

20181022:
Vi  kommer inte att hinna med att ha ett färdigt förslag i oktober/november som vi först trodde. Arbetet med att få in offerter har tagit längre tid än vi trodde. Ett företag kommer att besöka oss för beräkning inför offert den 25/10.

20180921:
Det har kommit in ett antal offerter som vi beaktar. Vi räknar med att ha ett förslag att lägga fram för styrelsen i oktober, senast i november.