Senaste nytt

Publicerat 2018-07-15

Studiegruppen arrangerar föreläsning om

BIN OCH HONUNG

Kom och lyssna på Torbjörn Dahlqvist som har hand om Ärtholmens bikupor.

Torbjörn har lång erfarenhet och stort kunnande om bin. Du kan även köpa honung från Ärtholmens bin. Den kostar 75 kr och betalas via Swish eller kontant.

När?             Onsdagen den 18:e juli kl. 18.30

Var?             Föreningshuset.

Välkomna!

Kerstin 070-207 55 30 och Lisbeth 070-842 77 02

 


Publicerat 2018-07-13

Rapport från Sommargruppen.

Så har sommargruppen slutfört sin runda i gångarna för att se att det ser snyggt ut och att inte träd och häckar växer sig för höga. Vi är MYCKET nöjda med årets ”visitation”. Vi har ett riktigt fint område – ja, de flesta tomter är exemplariskt skötta. De få som inte hunnit klippa och ansa hade gjort det när vi återkom efter ett par veckor. Vi hade många trevliga samtal med medlemmar som var hemma då vi kom förbi. Det framfördes en del synpunkter som vi har tagit till oss och som vi kommer att tillmötesgå nästa år.

En synpunkt var att vi var för tidigt ute i år, därför senarelägger vi nästa års runda. Då blir det veckan efter midsommar istället.

Det finns en del stugor och tomter som ser övergivna ut och deras ägare har vi inlett samtal med så det kommer nog att bli bra inom kort.

Vi kan bara säga tack för ett trevligt bemötande i detta uppdrag, vi återkommer gärna nästa gång.

Med vänliga hälsningar från Sommargruppen som består av styrelsemedlemmarna: Lisbeth, Jörgen, Maria K, Margaretha, Carl och Ingrid E

   

Välskötta gångar!


Publicerat 2018-07-03

Information till nya medlemmar

I samband med att man köper ny stuga så är det mycket som är okänt. Man behöver få reda på hur allt fungerar, samtidigt har man givetvis många tankar kring den nya stugan och tomten. Allt som ska fixas och alla funderingar som surrar.

Då är det bra att få en liten folder med det mest nödvändiga att känna till. En sådan har vi färdigställt i år och den delas ut till nya medlemmar. Är du också intresserad av att få en sådan liten broschyr så finns den efter den 11 juli att hämta hos vår vaktmästare Robin. Givetvis finns all information på hemsidan som finns i broschyren.


Publicerat 2018-06-26

Godare frukt, rikligare och mer lättplockad.

Kom och lyssna på trädgårdsmästaren Thony Elowsson som berättar om fruktträdsbeskärning enligt paraplymodellen.
Thony har lång erfarenhet av trädbeskärning och besvarar alla möjliga frågor.

Välkomna!

Onsdagen den 4 juli kl 18.30 i föreningslokalen.

Kerstin 0702 075530 och Lisbeth 0708 427702

 


Publicerat 2018-06-17

Midsommar på Ärtholmen

Nu är det snart dags för en svängom på dansbanan. Som vanligt har vi också lottstånden öppna och tombolan snurrande. I år kostar lotterna fem kronor. Priserna har justerats därefter.

Välkomna att spela på lotterierna och dansa till Ninnas berömda orkester kl 20 – 24!

        

 


Publicerat 2018-06-12

Sopsäckar på fel ställe!

Så svårt kan det inte vara.

Dessa tre sopsäckar låg ”väl paketerade” och nerstoppade i ett kärl för plast. I första hand ska innehållet sorteras i plast, metall, kartong etc. Om det är restavfall av olika slag som exv matrester så ska dessa kastas i den röda containern. Det är inte första gången detta händer.

Om den ena luckan på den röda containern är spärrad betyder det att det är fullt på den sidan men att det finns plats på den andra. I dag på morgonen hade någon placerat hushållssoporna på marken på ena sidan fastän det fanns gott om plats på andra sidan. Fåglarna gladdes men inte Robin som fick fara runt hela gården för att samla ihop skräpet efter dig som gjorde så här. Är det helt fullt sätter vi ut ett extra kärl.

Det är viktigt att vi alla hjälps åt med sophanteringen. Tveka inte att säga ifrån om du ser att någon är helt galet på det.

 


Publicerat 2018-06-08

Information från Malmö stad

Det är varmt i Skåne ‐ dags att spara på vårt vatten

Det är värmebölja och det gör att det går åt ovanligt mycket vatten. Nu behöver vi hjälpas åt att använda vattnet smart och spara så mycket som möjligt.

Det varma vädret innebär att vi använder mycket mer vatten än vanligt. Tänk efter en extra gång innan du använder vattnet.

Lär  mer här om hur Malmö stad hanterar vatten

Smarta tips
•Undvik att vattna gräsmattan.
•Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem. Använd vattensnåla program.
•Duscha istället för att bada och ta en snabbdusch istället för en lång.
•Stäng av kranen när du borstar tänderna.
•Tvätta bilen i en biltvätt, gärna en som återanvänder tvättvattnet.
•Fyll bara poolen en gång, håller du vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor kan du bada i samma vatten länge

Bra att veta
•För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
•Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
•En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
•Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
•Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
•Varje person gör i snitt av med 160 liter vatten per dag.

 


Publicerat 2018-06-02

Ny parkeringsmöjlighet

Vi har varit i kontakt med entreprenören som handhar den avgiftsbelagda parkeringen vid Coop på Stadiongatan. Bolaget heter Xpert Parkering och erbjuder parkering för tiden juni – augusti. Denna kostar 750 kr per månad (info justerad 2018-06-15). De har max 20 sådana platser. Man får ställa sin bil på vilken ledig plats som helst.

Föreningen har inget avtal eller sådant med bolaget utan den som intresserad får själv ta kontakt med Xpert. Deras hemsida: http://xpertparkering.se/ deras epostadress: info@xpertparkering.se, telefon: 040-68 50 000.


Publicerat 2018-05-31

PRO gruppens envetna arbete med att färdigställa den nya rampen till vår trädgårdsavfallscontainer pågår oförtrutet. En överliggare kvarstår att svetsas på plats och viss ytterligare målning. Förhoppningsvis klart under nästa vecka.

 


Publicerat 2018-05-29

Dags för den årliga kontrollen av ordningen.

Under vecka 24 (den 11–17 juni) kommer Sommargruppen dvs. några styrelsemedlemmar, att gå runt i alla gångar och se så att det ser fint och välskött ut. Som vanligt tittar vi på helheten och specifikt på hur gångarna utanför din koloni ser ut och att dina träd och häckar inte vuxit sig alltför höga. Vi kontrollerar också att det finns nummer på ditt hus och att det finns en postlåda. Har du partytält eller liknande så tänk på att det bara får vara uppställt max 7 dagar.

Punkter på vår lista:
– Väl synlig postlåda
– Stugnummer finns och syns
– Trädhöjd överstiger inte 4 m
– Häck mot gång eller granne är högst 1,8 m hög
– Partytält har bygglov om det står mer än 7 dygn
– Stugan och tomten är välskött, eller i alla fall inte misskött
– Gången är fri från ogräs
Om du redan nu vet att det finns särskilda omständigheter som gör att din koloni inte kommer att vara iordningställd innan kontrollen och midsommar får du gärna kontakta oss på mailadress: sommargruppen@artholmen.org  och beskriva varför och när du kan ha iordningställt för att klara en kontroll.
Vi hoppas att vi alla kan hjälpas åt att hålla en god ordning på hela vårt fina område.
Har sommargruppen några synpunkter så lägger vi en lapp i din postlåda om vi inte ser dig för personlig kontakt men om du ser oss när vi är där så kom gärna och prata med oss.

Hälsningar från sommargruppen som består av Jörgen, Margaretha, Maria K, Lisbeth, Carl och Ingrid E.


Publicerat 2018-05-27

Idag lanserar vi Ärtholmens Sommarstads nya hemsida.

Ingrid Ehrstedt och jag  fick styrelsens uppdrag för precis en månad sedan att ta fram denna sida. Vår målsättning har varit att hemsidan ska vara:

  • snabb, stabil och lättnavigerad
  • gå att läsa på dator, surfplatta och smart telefon
  • innehålla uppdaterad och relevant information
  • visa på hur man hittar till Ärtholmen
  • presentera styrelsen och kontaktinformation

En del av innehållet har vi kopierat från den nuvarande sidan, men mycket är nytt och redigerat. En fin funktion på denna sida är möjligheten att fritextsöka på allt innehåll. Klicka bara på förstoringsglaset högst upp till höger och skriv in ett sökord. Du får då upp en sida med alla förekomster.

Vi har även en digital Anslagstavla. Här ska vi prova oss fram för att se hur det fungerar. Det finns alltid en risk med öppna bloggar och kommentarsfält att de missbrukas av utomstående.

Vår domän heter i fortsättningen www.artholmen.org. Den gamla sidan kommer att släckas ner under nästa vecka och en automatisk omdirigering görs.  Med den nya hemsidan inför vi också en ny eposthantering. Se vidare på olika sidor våra nya epostadresser. Vi tar tacksamt emot synpunkter på innehåll och layout till denna adress: artholmen.webmaster@artholmen.org

Carl Strandberg


Publicerat 2018-05-22

Nästa loppis är den 30 juni, vill du vara med så läs mer under Loppis


Publicerat 2018-05-20

I flera år har Ingegärd sålt fina sommarväxter till oss som hennes bror Rolf har drivit upp.
I år är dock sista året vi får den förmånen. Här kommer en hälsning från Ingegärd och Rolf:
– Vi tackar våra trogna Ärtholmenkunder för alla år vi sålt blommor men nu är det tyvärr sista året.  Ålder och krämpor tar ut sin rätt. Vi önskar er alla en skön sommar.


Publicerat 2018-05-07

Nu börjar den nya rampen till trädgårdsavfallscontainern bli färdig.